همه ما نفس مي کشيم، حرف مي زنيم و به اين شيوه منظور خود را به بقيه مي رسانيم. هر لحظه، هر ثانيه؛ و اين امري طبيعي است. اما اگر از خوانندگان صاحب سبک درباره رمز موفقيتشان بپرسيم قطعا از هر ده تا، نه خواننده مي گويد: تست و سپس گرم کردن صدا! از اين پاسخ اين چنين برداشت مي شود که تست صدا و تکنيک هاي صداآزمايي قبل از سخن گفتن در جمع در توليد صداي رسا، واضح و نمود اصل جنس صدا بسيار موثر است. شما اين طور حس نمي کنيد؟!
صدا دقيقا مثل ماهيچه هاي بدن که براي قوي شدن به تمرين مکرر ورزشکار نياز دارند، بايد تقويت شود. صدايي که از قبل مورد بررسي قرار نگرفته باشد و توسط خواننده ي گوينده گرم نشده باشد همچون عضله ضعيفي مي باشد که قرار است در يک مسابقه بزرگ براي سبقت گرفتن از رقبا، وزنه سنگيني را حمل کند. فکر مي کنيد نتيجه اين مسابقه بدون آمادگي از قبل چه خواهد بود؟
اين حالت براي همه ما پيش آماده است که از يک جايي به بعد، وسط حرف زدن، احساس مي کنيم کم آورده ايم. مدام بايد آب بخوريم؛ ترجيحا آب گرم! سدي ما بين تارهاي صوتي ما قرار گرفته است که از ارتعاش درست آن ها جلوگيري مي کند. انگار جنس صدا تغيير مي کند و گوش خراش مي شود. براي سخنران چنين حالتي برابر است با خود نااميدي! انگار در آن لحظه دنيا به آخر رسيده است. سخنران دائما به ابزار اصلي خود يعني صدايش نياز دارد.
از اسارت تا رهايي و پرتاب صدا در فن بيان و سخنراني، حتي زماني که در چنين شرايطي گرفتار شده ايد راه زيادي نيست. اين مطلب به شما کمک مي کند کليد طلايي باز کردن قفل صدايتان را هنگام سخن گفتن، با گرم کردن صدا پيدا کنيد.
گرم کردن صدا براي باز کردن قفل صدا هنگام حرف زدن
با 7 شاخصه اصلي صدا خود آشنا هستيد؟ مي دانيد اصلا زماني که جنس صدايتان آن طور که مي خواهيد نيست چه اتفاقي مي افتد و اصلا بايد نقص را در چه بخشي جستجو کرد و به اصلاح آن پرداخت؟
جنس اصلي صداي ما از چيست؟
دستگاه توليد صدا يا صوت شما شامل حفرات، بافت ها، مايعات خاص، اعصاب و زير مجموعه هاي ديگر تشکيل شده است. همين بخش ها با همکاري يکديگر قادر هستند 325 پيچ صدا را توليد کنند و اين باور نکردني است! از آن جايي که براي توليد يک کلمه در دستگاه تکلم ما، يک سوم بدن درگير مي شود پس طبيعي است که هيجان، استرس و حالات روحي مختلف ما روي صدايي که داريم اثر بگذارد. مثلا کافي است چند لحظه قبل از قرار گرفتن روي صحنه يک خبر ناراحت کننده بشنويم تا به کلي کيفيت صدايمان عوض شود.
دقيقا مثل نيرو عضلات ما که در برخي از افراد نسبت به افراد ديگر بيشتر است و به اصطلاح زورمندتر هستند، تارهاي صوتي و به تبعيت از آن قدرت توليد صدا در ما متفاوت خواهد بود. اين قدرت حتي با به کارگيري ترفندهاي بم و کلفت تر کردن صدا بيشتر نيز مي شود.
حتي اگر سخنران حرفه اي باشيد باز هم به گرم کردن صدا براي فن بيان بهتر نياز داريد. اين فنون را تمام سخنرانان به کار مي برند. شما هم اگر تا کنون قبل از سخنراني گرم کردن و تست صدا را انجام نمي داديد همين حالا دست به کار شويد!
تمرين هاي گرم کردن صدا براي باز کردن قفل صوتي
تمرين هاي زير حداقل يک پيش از سخنراني زمان مي برد. توصيه مي کنيم يک ساعت پيش از شروع سخنراني يا گفتگو، در مکان حضور داشته و اين تمرينات را به آرامي و با حوصله انجام دهيد:
1- تنفس صحيح و اصولي پيش از سخنراني
حداقل ده بار دم و به دنبال آن بازدهم عميقي داشته باشيد. تنفس صحيح بايد با صداي ممتد “هييييييس” همراه باشد. هنگام نفس کشيدن احساس ضعف مي کنيد؟ سريع با يک ماده مغذي شيرين اين حس را برطرف کنيد.
2- تست صدا با کلمات پر کننده
کلمات پرکننده را قبلا در بحث اِ گفتن و تکه کلام در سخنراني بررسي کرده ايم. يکي از ترفندهاي مفيد براي گرم کردن صدا و باز کردن قفل تارهاي صوتي شما، تست “امممم” يا “اهممممم” را براي 5 بار تکرار کنيد. هر نوع آوايي که احساس مي کنيد باعث گرم شدن صدايتان مي شود را به کار ببريد و اين کار را حتما چند بار تکرار کنيد.
با اين کار يک صداي تميز و پرجنب و جوش خواهيد داشت. ضمنا تارهاي صوتي با حداکثر رزونانس به ارتعاش در مي آيند و مطمئن هستيد چيزي از توانايي صوتي شما از گوش شنونده پنهان نمانده است.
3- تست بالا و پايين صدا با کلمات پرکننده
از کلمات پرکننده مثل “امممم” يا ” اومممم” استفاده کنيد؛ با اين تفاوت که بايد اين بار براي گرم تر شدن صدا، اين آواها را بالا و پايين زمزمه کنيد. طوري که خودتان صعود صدا و سپس نزول آن را به ميانه و به پايين ترين بخش، احساس کنيد.
4- ولوم صداي خود را بالا ببريد
کمي ولوم يا درجه بلندي صدايتان را بالا ببريد و مثلا بگوييد: مممممممن يک سخنران هستم! اين جمله را ده بار تکرار کنيد و به تُن صدا خود همزمان توجه کنيد. اين تمرين همزمان انعطاف پذيري و هماهنگي تارهاي صوتي را به دنبال دارد.
براي خواندن ادامه مطلب
مقالات ما را در